19. detsember 2014

Mangojäätise kook

12 CM-SE DIAMEETRIGA KOOGIVORM





Põhi
• 50 grammi kuivatatud õunu

1 kiht
• 1 mango
2 kiht
• 100 grammi mustikaid
• Pool mangot

Kaunistuseks
• Ülejäänud mango

See on kindlasti üks võimsamaid õnnestumisi, mis ma puuviljakookidest teinud olen. Vaid 3 koostisosa! Selle valmistamine ei saa kuidagi valesti minna :) Kollane mangotäheke on nagu jõulutäheke praeguses pühade ootuses.

Kõigepealt tuleb valida pehmed, magusad ja seest tumekollased mangod, kuna vaid küps vili annab hea maitse. Loodetavasti on sügavkülmast võtta ka suvel korjatud mustikaid; suvel sobib kasutada imehästi värskeid marju - vahet ei ole.
Põhjaks kasutasin kodus kuivatatud õunu. Lasin enne tükeldamist kergelt veega üle, et elusära rohkem neisse tuua. Blenderdada õunaviilud pisikesteks tükkideks ja õunamass suruda koogivormi põhja. Järgmiseks blenderdada mango püreeks ning valada õunte peale. Nüüd panna sügavkülma vähemalt 4ks tunniks tahenema. Enne järgmist kihti on hea lasta taheneda, kuna nii ei segune mango järgmise kihi värviga. Järgmiseks kihiks on mustikamoos - blenderdada mustikad & mango. Valada külmunud mango peale ja sügavkülma u 2ks tunniks. Kui valmis, võib igaks juhuks lõigata koogi noaga vormi küljest lahti, kuid lahtikäiv koogivormi osa tuleb niisamutigi ära. Ja juba saab imetleda kaunist vormi imeliste värvidega :)

Kaunistuseks sobib kasutada ülejäänud mangot. Tähekese saab piparkoogivormiga - lõigata mango küljest õhem viil ja vormida täheke. Väikesed poolpallid uuristada pisikese lusikaga.


Mango-kaunistused jäävad külmunud mustikamoosi peale kinni ega libise koogi pealt ära.
Kooki on lihtne lõigata - vältida tuleb liigset jäätumist (mis juhtub näiteks üleöö). Kui kook jäätub väga ära, on hea toasoojas tunnike-paar soojeneda lasta. Nii on ta pehmem & kreemjas. Süüa on mugav magustoidu-kahvliga.

Kuivatatud õunaviilud sobivad mango & mustikatega imehästi. Värkse mango kaunistusena lisab ka magusust. Hea vaheldus mesistele datleid sisaldavatele kookidele :)

Suuremas vormis tunduvad 3-4 korda suuremad kogused optimaalsena. Valmistasin seda ka 28 CM läbimõõduga koogivormi ja kasutasin selliseid koguseid:
 • 170 grammi kuivatatud õunu
• Mangokihis 4 mangot
• Mustikaid ei kaalunud, aga 1-2 mangot lisasin mustikamoosi
• Kaunistuseks kulus 2 väikest mangot


Valmistusetapid




1 kommentaar: