24. detsember 2014

Toorküpsised





• 300 g mooruspuu marju
• 120 g rosinaid
• 5 datlit
• Kuivatatud marju (nt mustikad)

Toorküpsised selles mõttes, et küpsetamata ehk elustoidust. Lõpptulemus on mõnus magus :) Mina poetasin need oma lähedaste jõulupakkide sisse.
Alustuseks blendris või köögikombainis jahvatada 150 grammi moorukaid peeneks nagu jahu. Seda on hiljem vaja abiks rullimisel ning kujukeste vormimisel. Küpsisetaignaks blenderdada rosinad, datlid ja ülejäänud mooruspuu marjad ühtlaseks massiks. Tulemuseks on nagu piparkoogitaignapall, mille laiaks rullida saab. Enne rullimist võib puistata sisse ka kuivatatud mustikaid ning taignarulli külge kleepumist saab vältida kasutades alguses purustatud moorukaid. Seda puru võib julgelt panna, kuna see muudab nad vaid maitsvamaks :) Kui piisavalt õhuke kiht on rullitud, siis võtta piparkoogivormid ning vormida välja meelepärased kujud.


Järgmiseks asetada küpsised kuivatisse 12ks tunniks 35-40 kraadi juurde. Kui dehüdraatorit pole, võib panna ka külmikusse tahenema sama kauaks. Nii saab mingitmoodi tahked, kuid veidi jahekad "küpsised", mis ootavad ka lähiajalist söömist. Soovitan siiski kuivatit. Aga miks mitte ka kohe nahka pista - voolida pallid ja rullida moorukajahu sees ning ongi valmis.
Kuivatatud marjad tasakaalustavad teiste magusate viljade maitset. Minul on suvest kuivatatud mustikaid, kuid mulle tundub, et külmkuivatatud marjad sobiksid samuti imehästi. Kui kumbagi pole võtta, sobib torgata ka mõned rosinad sisse. Kõik oleneb, kui kiiresti küpsised ära süüa - kui lähiajal, siis ideaalis sobivad ka värsked marjad. Mina soovisin, et säiliksid kenasti. Ei tea ju, millal keegi kellele kinkisin, maiustusena soovib :)
Häid pühi!

Häid pühi!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar