20. märts 2015

Mustikanostalgia

CA LIITER



• 6 banaani
• vähemalt 200 g mustikaid 
• 250 ml vett

Lummav värv ja värskendav maitse - kõik, mida ühelt smuutilt oodata :) Sellise lilla värvingu/värvuse olen saanud ka koduviinamarjadega. Igatahes on olnud suvel sügavkülma pandud mustikad heaks kaaslaseks läbi talve. Meenutavad ikka ja jälle, mille üle Eesti suvedel tänulik olla :) Näiteks Sri Lankal mammusid aedades või metsikult ei kasva nagu meil. Maasikate jaoks on suured kasvandused, muude marjade eksistents kas puudub või ma ei ole neist lihtsalt teadlik.

Igatahes armastan oma hommikusi puuviljasmuutisi. Mis on puuviljade söömise eelised hommikusöögiks? Magamine on meie kehale kui paast kuna öösiti ehk ca 12 tunni jooksul üldjuhul sööki ei tarbita. Tegelikult inglise keeles sõna hommikusöök breakfast lahti kirjutatult ongi break the fast ehk paastu lõpetama. Öist paastu aitavad lõpetada värsked puuviljad (samuti mahlakujul või koos rohelistega), mis äratavad seedetrakti vaikselt üles. Hommikul jätkuvad kehas puhastusprotsessid ning puuviljad aitavad sellele kaasa, kuid suure valgu-rasva hulgaga toidud ei anna kehale võimalust puhastumist ega tervenemist jätkata, kuna vajavad palju energiat seedimiseks ja kuhjavad keha omakorda ebavajalikuga.

Süües puuvilju-marju puudub vajadus vaid hetkeks ergutava kohvi järele. Puuviljades leiduv naturaalne suhkur on toiduks ajule, mis hoiab seda aktiivselt töös. Samuti kulutab kohvi ja (loomse)valgurikas toit neerupealseid, mis võrdub hiljem väsimusega. Värskel taimsel toidul on vaid positiivsed mõjud. 

Kuna mulle ei meeldi täiesti täiskõhuga magama minna, söön õhtusööki kella kuue ajal - nii on ka uneajaks toit seeditud. Uneajal ei pea organism tegelema seedimisega, vaid energiat jääb üle tervendamiseks. Hommikul ärgates saab oma enesetundest ja välimusest välja lugeda, kui puhas keha on. Kui silmaalused on turses & paha on olla, annab see selge ülevaate olukorrast organismis.
Tihti hakkab inimestel paha, kui kõht (õigupoolest magu) on tühjaks saanud. Kehva enesetunnet ei põhjusta nälg, vaid toksiinide vabanemine verre. Miks aga enesetunne näiliselt peale söömist paraneb - keha peab taas seedima toitu ning puhastumine peatub. Peavalud, naha probleemid, väsimus jms on tingitud puhastusprotsessist kehas - rakkudest vabanevad mürgid, sest seedimise lõpetades on kehal aega tegeleda kogunenud jääkainete väljaviimisega. 

Näiteks krooniline haigus on vaid kroonilise toksiinikoorma nähtavaks saamine kehas. Keha peab suuteline olema iga päev kõik ebavajaliku välja heitma (toksiinidest vabanema), ent kui seda ei võimaldata, kogunebki kogu see krooniline kandam.
Läänelik toitumistava soodustab ebavajaliku kuhjumist kehas, mis võrdubki haigustega. Kehale lihtsalt ei anta võimalust oma potensiaali näidata. Keha saab ennast vaid ise tervendada - tabletid ja antibiootikumid vaid leevendavad sümptomeid, haigus aga võib süveneda. Toidu- ja ravimitööstus vaid lõikavad selle ringi pealt kasu.

Toksiine kuhjub palju rasvkoesse, kui tarbitakse neid liialt. Ülekaal on sellega tihedalt seotud - mürke rasvkoesse talletades kaitseb keha eluks tähtsamaid organeid. Mida rohkem ebavajalikku, seda rohkem kaitset keha (rasvkudet) loob. See on muidugi seotud ka stressiga. Sarnaselt võib lisanduda ka veekaal, kuna keha hoiab endas rohkelt vett, et lahjendada mürke.
Mürgid saadetakse rasvkoesse tagasi, kui puhastusprotsessi segada.

Hea enesetunde nimel oleks kaval oma keha käsitleda mitte kui prügikasti, vaid hoolega toita oma templit kõige väärtuslikumaga. Nii jätavad iiveldused ja muud ebameeldivad tundmused külastamata. Tervenemine on tagasitee hea enesetunde juurde.

See on kõik loogiliselt mõistetav, kui tuua näiteks söögiisu kadumine haiguse ajal - selleks, et keha saaks terveneda. Kehatemperatuuri tõus palaviku näol tähendab energiahulga suurenemist - soojenemisel hakkavad molekulid (ja muud aatomist väiksemad osad) kiiremini liikuma. Palaviku roll ongi taastada tasakaal organismis ehk ülessoojendades kiirendada toimuvat protsessi. Nt kurguvalu korral püüab keha palavikust tuleneva soojusega lümfi vedelamaks muuta. Tervenemist teostabki vedel lümf - selle heaks tuleb menüüst välja jätta lima tekitavad toiduained (loomsed tooted, piimatooted jne). Limavaba toit ei saasta keha.
Palavikku ei ole kasulik alla suruda, kuna higistades vabanevad toksiinid. Seda tehes võib aina haigust süvendada, sest toksiinid vabanevad ka naha kaudu.

Toimuvad protsessid on vaid meie heaoluks. Meie keha teeb alati meie jaoks head, ta ei tööta meile vastu. Meie oma igapäevaste valikutega saame aidata oma kehal toimida täietervise juures. Õnneks küsib puhastunud keha endale ise tervislikku toitu ja hommikused ärkamised on samuti nauditavad.

Kogu selle jutu peale lähen naudin veel üht mustika smuutit :) Mainin veel, et mida vähem mustikaid, seda mahedam värv. Kuid mida rohkem mustikaid, seda intentsiisvsem maitse ja värving. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar