23. juuni 2015

Matkatoit






Käisin kolme päevasel rattamatkal Vormsil ning sõbrannaga asju pakkides kerkis põhiküsimuseks toit. Mida võtta kaasa, mis oleks kaalult kerge, lihtsasti söödav, võtaks vähe ruumi, säiliks ja oleks eelistatult värske & mahlane? Nende soovide all kaalusime muidugi vaid taimseid toite. Minu eelistuseks on alati puuviljad ning hõlpsasti seeditavad toidud, seega pakkisin kaasa sellised söögid: 



• Kiivid
• Värsked datlid
• Granaatõunaseemned
• Rosinad
• Kuivatatud viigimarjad
• Kuivatatud pirnid
• Energiabatoonid
• Kuivatatud mango
• Riis (maitsestatult jahvatatud paprikaga)
• Läätsed
• Salatipead
• Laim 




Kiivid panin kilekotti, datlid olid oma karbis, neljalt granaatõunalt võtsin seemned eelneval õhtul enne minekut seemned välja ning asetasin ziplock kotti (igaks juhuks topelt kotti, et mahl reisikotte ei määriks), rosinad, pirnid & viigimarjad samuti ziplock kotis (enne söömist tasub loputada-leotada), eelneval päeval kuivatasin kolm mangot kuivatis, kilekotis võtsin salatitest rooma- ja punast peasalatit ning minemisepäeva hommikul keetsin 500 g riisi ja sama palju läätsesid, mis panin samamoodi ziplock kotikestesse, laim oli maitsestamiseks kaasas. 
Teisel õhtul korjasime tee peal veel laugulisi (murulaugu perekonnast), et õhtusööki (minul riis-läätsed-salat) veelgi maitsestada. 





Kasutasin ziplock/minigrip kotte, kuna need võtavad toiduga kuju ega lisa kaalu. Sööginõudest oli kaasas puidust kauss (mille tegelikult ostsin saarel kohalikult laadalt), puidust kahvel ja lusikas ning metallist nuga ja lusikas. 

Nuga on muukski vajalik, aga kiivide pooleks lõikamisel on seda vaja. Samuti nagu on metallist lusikat kiivide söömiseks tarvilik, et viljaliha koore küljest hõlpsalt lahti saada. 

Kõige enne sõin värsked ning kiiremini riknevad toidud. 





Sõbrannal olid kaasas oma asjad:
• Õunad
• Banaanid
• Kuivatatud viigimarjad
• Kuivatatud datlid
• Kurgiviilud
• Porgandid
• Energiabatoonid (kaerahelbed, datlid, viigimarjad, rosinad, pähklid, mooni- ja linaseemned)
• Kinoa köögiviljadega (maitsestaud kuivatatud paprika pulbriga)
• Pähklisegu

Sõbrannal olid toidu pakitud plastikkarpidesse. Tooksin välja ka oma nö energiabatoonide retsepti, millest tee peal sai küll üks suur tervik, sest valmistatud pallikesed ja batoonid ühinesid. Kasutasin valmistamiseks vaid puuvilju.

• 20 värsket datlit
• 200g mooruspuumarju
• 170g rosinaid
• 100g kuivatatud viigimarju
• 30g kuivatatud mustikaid



Segasin kõik köögikombainis kokku ja voolisin soovitud kujud ning lasin kuivada ca 5+ tundi, et datlite nätskus kaoks. Kui korralikult transportida, siis jääb kuju ka alles. Minul oli toit ju plastikkottides, mis oli omakorda pakiraami pealsel rattakotil, mida hoidsid kinni kummid ning mille tõttu läksid need laiaks. Vahetult enne söömist voolisin sellest maitsvast massist hoopis südame ja sõin lusikaga :) Ideaalis peaksid batoonid olema näpuvahelt söödavad.



Sõime kolm korda päevas ning sõitsime ratastega seni kuni kõht tühjaks sai, nautides toitu mere ääres. Minu üllatuseks olid juba metsmaasikad valmimas ning osad olid täitsa küpsed :)



Sellised olid meie toidueelistused ringi reisimisele. Kindlasti varuda kaasa ka rohkelt vett. Ilusat suve nautimist - loodetavasti rattaseljas koos seljakotiga :) 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar