18. august 2015

Matkatoit 2






Taaskordselt sai veedetud pea nädal ratta seljas ning telkides. Seekord oli toidu kaasavõtmise küsimust kerge lahendada, sest Eestimaa pakub augustis küllaldaselt valikut. Juuni lõpus rattamatkal (klikka, et lugeda) käies pidi rohkem toetuma välismaistele toitudele, kuid praegu sai pakiraamikott kiirelt aiast isuäratavat täis nopitud. Vanaema aed võimaldas oma mahe asju nagu:




• Tikrid
• Vaarikad
• Porgandid
• Tomatid
• Kurgid
• Kartulid
• Herned
• Till
• Petersell
• Salat


Magusad lillad tikrid

Magusad kollased vaarikad


Tegelikult oleks saanud korjata veel rohkemgi, aga kõige järele isu ka ei olnud nt suvikõrvits, punased- ja mustsõstrad, nui- ja lehtkapsas, peet, tšilli jne. 




Vahelduseks sai kaasa veel niisugust:

• Kuinoa (kilo valmis keedetud)
• Värsked datlid
• Kuivatatud viigimarjad
• Rosinad
• Külmkuivatatud mango
• Jahvatatud kuivatatud paprika pulber
• Laim

Külmkuivatatud mango

Kuinoa jahvatatud paprika, tilli, peterselli, kurgi ja hernestega

• Eelnevas loetelus olid kõik orgaanilised, v.a laim. Võimaluse korral toetan kasvatusviise, mis loodusega harmoonias toimivad. Ega mürgid isuäratavad pole ning Maal toimivale ökosüsteemile kasuks ei tule :) Hea meel, et mahekauplusi ilmub aina rohkem ja rohkem, mis teeb poodlemise kergemaks.

Viigimarjad & rosinad

Datlid

Medjool datleid meeldib mulle süüa ilma kooreta. Võtan datli ja tõmban lihtsalt pooleks ning pigistan sisu välja. Ei mingit koorimist :) Deglet nour datleid on sellerra lihtsam süüa - minu lemmikud.

Ühel õhtupoolikul sõites tõdesime, et toiduvarud on otsakorral. Poodi ei tikkunud ja seda ei olnudki lähedal (Muhumaal on 2 poodi) ning sooviks oli pigem eestimaine ja kodune toit. Suurte köögiviljaaedadega taludest sai küsitud ning lahked inimesed mitmest talust jagasid omalt poolt mahedaid:

• Porgandeid
• Tomateid
• Naerist
• Kartulid
• Sibulat


Naeris



Tasu meilt ei võetud, pani kohe punastama nii lahkete hingede olemasolu :) Üheks õhtuks planeeritud toidukogusest saime hoopiski mitmed päevad söönuks. Kartulite valmistamisest sai lõbus õhtune tegevus - otsida mõnus mereäärne telkimiskoht, kus oleks võimalik lõket teha; vajadusel korjata lõkkepiiritlemiseks suuremad kivid & koguda põlemismaterjaliks kuivanud puid ja oksi; voolida kartulid fooliumi nii, et need näeksid välja nagu draakonimunad; asetada lõkkesse ja selle ajaga, mil need küpsevad, panna üles telk ja seejärel mugavalt õhtusööki nautida. Sibul sai samuti pandud fooliumi ja tulemus oli mõnus. Fooliumit saab mitmekordselt kasutada - võttes välja valminud kartulid, panna kohe uus samasse fooliumisse küpsema.
Naerisest lõikasime sektorid - sõime sisu värskelt ning koore heitsime kuskile põõsasse. Äsja korjatud magusad tomatid & porgandid on heaks värskeks ampsuks kartulite kõrvale. Kartulite maitsestamiseks sobib maitseroheline & paprikapulber. Meile meeldivad sõbrannaga ka kartulid omas maitses. 


Kartulid lõkkes




Möödusime ka rohketest kirsipuudest, mis lausa kutsusid noppima. Taaskordselt maitsev ja kohalik lõuna. Kirsse sai hommikusöögikski karpi korjatud. Põldmarju ampsasime samuti teel olles (mitte autotee kõrvalt loomulikult) ning paar õunakest oli juba valmiski. Nälga on augustis raske jääda :)



Muhumaa poekesest sai soetatud viimasteks toiudkordadeks veel:
• Kiivisi
• Banaane


Poe lähedal oli ka lett, kust sai hommikul värskelt korjatud köögivilju ja marju osta. Vahepeal soetasime sealt miskit. Kiivide söömiseks avastasin ka uue viisi - vaja läheb vaid nuga. Lõigata kiivi neljaks sektoriks ning head isu :)

Söömise motiiv on lihtne - hommikusöögiks puuviljad, lõunaks samuti puuviljad või muud värsked aedviljad ning õhtusöögiks kaaluda midagi küpsetatut. Rutiin on sarnane nagu igapäeva eluski.

Muhul on igatahes tiir peal, rannikuäärsed läbi sõidetud ning tänks süsivesikutele, mis energiat andsid. Inimkeha peamiseks kütuseks on süsivesikud terviktoidust, seega on tore nautida nende hüvesid.

Hinnata kohalikke saadusi ja maitseid ning ringi trippimine on imelihtsalt tervislik. Kui olla harjunud terviktoiduga ning puhaste maitsetega, on eestimaised aed- ja puuviljad niivõrd maitsvad, et maitseainetele ei pea mõtlemagi. Tuleb oma elu ise lihtsaks elada :) Samuti kaovad nii rämpstoidu isud, seega on lihtne loodusega ühes käia.


Ringi reisides süüa muidugi enne neid toite, mis kiiremini riknevad. Alati on mul kaasas hug-bagid, millega kõiksugu vilju transportida. Soovitan soojalt, kuna need on mugavad kasutada ega purune nagu kilekotid.

Vaarikad hommikusöögiks


Nüüd peaks kahe matkasisulise postituse peale küllalt ideid olema, mida võtta kaasa, mis hea enesetunde annavad ja tervist toetavad on :) Kui nüüd rohkem paiksemaks jään ning taas blendri lähedusse saan, on oodata ka teisesisulisi postitusi. Seniks aga minge ilusat ilma ja Eestimaad nautima :) 

Kadakamarjad


Lisasin blogisse ka kasulike linkide lehe, millele soovitan pilgu peale visata :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar