20. aprill 2016

Kartul vürtsikas tomatikastmes kikerhernestega

ÜHELE



• 400 grammi kartulit

Kaste
• 50 grammi punaseid läätsesid
• 150-200 ml tomatipastat
• 0,5 tl tšillit
• 0,5 tl kurkumi
• 0,5 tl karrit
• 0,5 tl sinepipulbrit
• 0,5 tl safroni
(• 0,5 tl pipart - valikuline)

Peale
• 50 grammi kikerherneid
• Värskeid sibulapealseid

Mõtlesin, et jagan oma ühte lemmikut vürtsikat retsepti, mida tihti õhtusöögiks teen. Olen avastanud, et mulle meeldib kokata ning erinevate maitsekombodega katsetada - kui köögis toimetades kujuneb välja oma rutiin, valmib söök kiiresti ja kergusega. Nüüd aga retseptikese juurde.

Kuna ma ei kasuta konservkikerherneid, panen eelneval õhtul kikerherned likku. Peale 12-24 tunnist leotust keeta neid 40 minutit madalal kuumusel, kuid nii, et vesi ikkagi mullitaks (enne keetmist loputada ligunemisveest). Kuna nende keetmine võtab kauem aega, keedan need valmis kas hommikul, lõunal või esimese asjana õhtul koju jõudes (abiks tuleb ka timeriga pliit - nii saab jätta südamerahuga keema, teades, et pliit lülitab end ise välja kui kikerherned on valmis). Kui kikerherned on keenud, kallata keeduvesi ning loputada külma veega. Aurutada või keeta kartulid kuniks pehmed (15-18 minutit) - ei pea alguses koorima, kuna pärast valmimist tuleb koor lihtsamini lahti. Kartulitega panna samal ajal keema punased läätsed 7 minutiks u 150 ml veega. Punased läätsed võib enne keemist mõned korrad loputada. Keemisel lisada maitseained. Kui vesi on ära aurustunud, lisada tomatipasta. 

Vürtsikas läätse-tomatikaste võib jääda potti soojenema seniks kuniks kartuleid koorida. Kartulid teha väiksemateks tükkideks, segada läätsedega ning peale puistada kikerherneid. Värskuse ja maitse lisamiseks sobivad sibulapealsed. 

Kuna talvisel ning varakevadisel ajal midagi värsket just ei kasva, on mul köögiaknalaual mõned sibulad alati veeklaasi sisse asetatud, et värskeid sibulapealseid toitudele lisada oleks. Mugav on neid köögikääridega otse toidule lõigata.

Kartuleid saadab endiselt mu armas vanaema maalt, mahe punaseid läätsesid saab osta peale mahepoodide ka Rimist "i love eco" sarjast, mahedaid kikerherneid leiab samuti peale mahepoodide ka Nõmme keskuse Comarketist ning enim armastan Bio4you 100% mahe tomatipastat (eriti koos viljalihaga; nime all "rustica" või "kodune"). Maitseained on toodud Sri Lankalt, kuid eks neid kõiki ole saada ka poest :) 

Head kokkamist!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar