28. aprill 2016

Värviline köögiviljatoit

ÜHELE




• 350-400 grammi kartulit

Püree
• 150 grammi porgandit
• 150 grammi sibulat
• Peotäis peterselli

Lisa
• 50 grammi toortatart
• Värskeid sibulapealseid

Veel köögiviljatoite? Aga muidugi! Jagangi hetkel lihtsasti valmistatavaid igapäevaseks tegemiseks sobivad toite. Mänguruumi on palju - erinevaid maitsenüansse saab lihtsalt mõndasid komponente vahetades. Näiteks ainuüksi petereselli lisamine loob värskusest pakatava meki. Väikeseid muutusi tehes on lihtne sööke muuta. 
Aurutada kartul ning teises potis keeta porgand ja sibul lõigatuna viiludeks ning keeta 15 minutit u 200+ ml vees. Kolmandas potis keeta 5 minutit toortatart 100 ml vees; jätta kaane alla hauduma. Kui porgand on pehmeks keenud, lisada potti peotäied peterselli ning püreestada kõik potis saumiksriga ühtlaseks. Hetkel kasutan suvel külma pandud peterselli. 


Koorida kartul, teha taldrikus pisemateks ampsusuurusteks tükkideks ning kallata peale porgandipüree ja peale lisada veel toortatar. Maitset loovad veel rohelised sibulapealsed.

Minu nipid köögis:
• Esimese asjana panna kuumenema pliit potiga, kus aurutada kartuleid - vee keema minemiseks läheb mõned minutid ning samal ajal kui vesi soojeneb, on sobiv aeg pesta ja lõigata väikesed kartulid pooleks ja suuremad neljaks sektoriks (pool veel kord pooleks). Asetada aurutuslett potti ning laduda kartulid. Valmimisaeg on ca 18 minutit.



• Kui kartulitega on ühel pool ning need valmimas, panna sooja teine pott. Samal ajal kui vesi keemistemperatuurini vaikselt jõuab, lõigata porgandid. Vett võib olla ainult porgandite katteks, kuna kui sibul sinna peale hakkida ning potil hoida kaant peal, valmib see juba soojas auruski. Sibul ei pea olema kaetud veega. Keeta tasasel tuletud kaanega. Ei ole mõtet lisada rohkem vett, kuna hiljem püreestades tuleb püree liiga vedel. 
• Kuna toortatar valmib kõige kiiremini, sobib sellega tegeleda viimasena. Pakendil soovitatakse panna kolm korda rohkem vett, kuid tegelikkuses piisab kaks korda rohkemast. Kui vett saab liiga palju, võib tatra kauemaks kaane alla sooja jätta - nii tõmbab tatar ka ülejäänud vee sisse. 
• Soovitan pliidil kasutada sisseehitatud taimerit (võimaluse korral). Nii saab südamerahuga jätta toidu pliidile valmima, teades, et toit saab õigel ajal valmis keemata üle või kõrbema minnes.

Koju ostame Eestis kasvatatud RemedyWay mahe toortatart. Toortatar on tervislikum variant eelnevalt kuumtöödeldud ehk röstitud pruunile tatrale.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar