13. detsember 2014

Jahe mustikakook

12 CM-SE LÄBIMÕÕDUGA KOOGIVORM


Ampsasin pool tükki juba ära :)

Põhi
• 15 datlit (120 grammi*)
• 100 grammi kuivatatud mooruspuumarju

Sisu
1 kiht
• 70 grammi mustikaid
2 kiht
• 12 datlit
• 120 grammi mustikaid
3 kiht
• 50 grammi mustikaid

Peale
• väike peotäis mustikaid

100% kindel, et see on parim mustikatega kook üldse! Arvestades, et koostiseks vaid puuviljad, mis boonuseks veel omavahel kombineeruvad. Win-win :) Pühadeaeg on võimalik tervislikult veeta ning lähedastega jõululauda nautima minnes valmistan omaltpoolt selle imemaitsva mustikakoogi. Jagan oma armastust kallitele inimestele läbi armastusega valmistatud toidu :)

Suvel sügavkülma pandud marjakesed tasuvad end täielikult ära. Tegelikult pole vahet, kas kasutada värskeid mustikaid, külmutatud või sulatatud. Sobib see, mis käepärast :) Kui kooki valmistama hakkan, võtan mustikad külmast seniks kapi peale.
Põhjaks&äärteks blenderda värsked datlid (kividest eemaldatud) ja valged mooruspuumarjad. Tulemuseks on megamaitsev "tainas", mis suruda lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtesse.



Esimeseks kihiks suur peotäis mustikaid.
Teiseks kihiks teeme mustikamoosi - blenderdada datlid ja mustikad. Blendrit ei ole vaja vahepeal pesta. Valada saadud segu mustikate peale.


Segu peale puistada veel mustikaid ning need omakorda katta ülejäänud seguga.


 Kõik kihid on valmis ja nüüd panna kook sügavkülma 4ks tunniks tahenema.

Valmistamise etapid
Kui aeg möödas, siis koogiääred noaga koogivormi servast lahti lõigata ja lahtikäiv osa tuleb ilusti ära. Kaunistuseks on hea lisada üles sulatatud mustikaid, kuna sügavkülmas olles tuleb neile jääkihike muidu peale. See röövib lihtsalt nende kaunist sinist värvi veidi :)

Tundub, et kooki läks palju mustikaid? Super! Kuna datlid&moorukad tainana on magusad, on mustikate mahe hapukus tasakaalustav.

Sellel koogil olid mustikad tahenemise ajal sügavkülmas.


Siin on üles sulatatud mustikad hiljem lisatud.




Kook vajab kindlasti sügavkülmas olemist. Kui ta on juba tahenenud, on okei teda üleöö külmikusse jätta või rahulikult serveerimislauale, kuna säilitab vormi. Arvates, et üleöö külmkappi jättes taheneb, siis seda ei toimu nii nagu peaks.

Kasutan pisikest vormi, kuna suid on meie peres kaks ning meile sobilikum :)
Aga 24cm diameetriga vormi kasutades, mis ilmselgelt läheb jõuluõhtul käiku, on kogused arvatavasti 3x suuremad ehk sellised:
500-600 grammi datleid
400 g moorukaid
Pool kilo mustikaid

Suuremasse vormi pole veel proovinud, aga varsti teen selle katsetuse ka. Idee on vähemalt olemas ja teostatav :)

Enne kui see koogike tuli välja nagu ma seda vaimusilmas kujutasin, juhtus paar korda nii.. Ups :) Kuid vigadest õpitakse ja lõpp-tulemusega olen rahul, jee.




* Värsked datlid kaalutud ilma kivideta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar