2. november 2014

Jõhvika-mango kaste õuntega

ÜHELE-KAHELE



Kaste
3-4 peotäit jõhvikaid
1 suurem mango

Ja kõrvale õunalipsud. Hea viis õunu huvitavamalt serveerida :) Kõige rohkem meeldib mulle õunu süüa niisamuti - nende mahlakus omamaitses on niivõrd hea. Kuid vahel tahaks midagi muud, midagi veel, ja nii ma siis tegingi selle särtsaka kastme :) Kastmeks blenderdasin jõhvikad ja mango. Magusalembelistel soovitan jõhvikaid vähem panna. Ja näputäis jõhvikaid ilu pärast peale. Süüa on lihtne - õunaviilud lihtsalt sisse kasta. Nämmi!
Igal toidukorral soovin endale pakkuda vaid parimat ning nendeks on loomulikult puuviljad, mis loovad nii hea ja kerge enesetunde. Miks ma julgen öelda parim, sest parim valik meie liigile. Me kuulume primaatide seltsi ning inimahvide sugukonda, kelle peamiseks söögiks on mahlased puuviljad. Igale liigile sobiv söök on neile looduses olemas valmiskujul. Ükski teine loom peale inimese ei maitsesta ega küpseta oma toitu, et see söögikõlblikuks teha. Iga loom teab intuitiivselt, mis talle parim on. Kui see ei isuta ega tõmba ligi, siis ei pista loom seda ka suhu. Kas teravili põllul ja metsas kepslev jänes paneb meil suu vett jooksma.. vaevalt. Rukist ehk tahab ampsata mõni hiireke ja vere maitsele ei ütle ära hunt.
Puuvili on söömiskõlbulik kui ta on valminud. Küpsus kindlustab, et see on täpselt sobivas olekus meie kehale. Kui miski ilma töötlemata, suhkruta, soolata, rasvata ja muude maitseaineteta alla ei lähe, siis peaks küsima, miks on soov seda enda kurgust alla nii väga saada ja kas see on tõesti sulle hea.
Oma söögikordadel järgin pea iga kord toitude kombineerimist, näiteks et suhkrud magusatest viljadest saaksid segamatult seedida, ei pane ma kokku neid happeliste viljadega (ei sobi banaan&maasikad, datlid&ananass jne). Õunad ja mango on pool-happelised ja jõhvikad kuuluvad happeliste viljade hulka, seega on nende kokkusobivus hea :) Kombineerimine ei piira mind, vaid aitab. Võib-olla pole ilus kirjutada, aga nii väldib halvasti lõhnavat hingeõhku, kõhutuult, krookse ja kõike muud, mis lääneliku toitumise puhul ebameeldiva hõnguga on.
Igatahes sooviksin veel mainida, kui õnnelikuks teeb mind teadmine, et ma jätan oma tarbimisega maha võimalikult väikese ökoloogilise jalajälje. Minu jaoks on oluline hoida Maad ja loodust, et minuga seda asustavad liigid elu nautida saaksid ning seda edaspidigi. Korjates metsast jõhvikaid ja oma aiast õunu, ei tekita see juurde prügi ega killerkotte.
Ka poest mangosid ostes võtan kodust kaasa juba kasutatud koti. Kui osta banaanipunt või üksik melon, ananass, apelsin, ei pea seda kuskile sisse panemagi. Kassapidajal on vaid lihtsam kaaluda 8t mangot ning koju hõlpsam tassida. Kuid selleks ei pea tõesti iga kord uut kilekotti poest võtma. Mulle meeldib, et poed pakuvad aina enam võrkkotte puuviljadele ja kogu kaubale biolagunevaid ning paberist kotte. Kindlasti on kõigil kodust kaasa võtta mingigi riidest kott, millega oste sooritada :) Aga see kogus (kile&plastik!)pakendeid, mis on ümber maiustuste, lihatoodete, piimatoodete, pudelite, pagaritoodete ja muude töödeldud toitude ümber, rääkimatagi muust tarbekauba pakenditest - lihtsalt ebavajalik tootmine. Üleüldse tõsiselt kaaluda, mida ja kas osta ning selle tõelisest vajadusest. Tarbimisühiskond on päris karm nimetus. Sinu prügikastist prügi viiakse ära, kuid sinu elus siin maapeal on see edasi. Kui prügisaared ookeanist su tagaaeda jõuaksid, kas see juba paneks käitumist muutma...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar