8. november 2014

Monotoidud


Mangod

Monotoit tähendab seda, et toidukorrana süüakse ühte toiduainet. Ei mingit kokku segamist ja kombineerimist - nii tunneb oma keha tõelisi reaktsioone mingi toiduaine vastu. Toitainete omastamine on kõige efektiivsem ning ainevahetus toimib kergesti. Mõelda vaid kui kerge on kehal toitu lõhustada, käivitades ühe ensümaatilise reaktsiooni, saades seega teha segamata tööd.
Armastan väga sellist lihtsust - vähemalt üks-kaks korda päevas naudin ühte vilja toidukorrana. Süües midagi monotoiduna, ei jää midagi muud üle kui endale vaid parimat pakkuda - ainult kvaliteetne & täielikult küps vili on üksinda hea. Hea efekt saabub süües tühja kõhuga ja oma kehale teeb heateo süües vaid tõelise tühja kõhu korral. Nii teab, et magu on tühi ning et midagi seal ees pole järgmise toidu seedimist segama.
Kirjutan välja oma lemmikvariandid, mida omapäi süüa meeldib ning viisid, kuidas endale söömine mugavaks teha.

Banaanid
Tihti on mul kas hommikuks või lõunaks punt banaane. Kui taldrik ja kahvel on käepärast, meeldib mulle banaanid kahvliga taldrikusse puruks teha - nii tuleb nende magusus hästi esile. Banaanid on ühed mugavaimad puuviljad, mida liikvel olles tarvitada. Lihtsalt koorida ning ongi valmis söömiseks. Puuviljad on ühed täielikud kiirtoidud :) Kolmas viis on blenderdada kõik oma banaanid (vähese veega) ja juua-süüa mõnusa kreemina.

Õunad
Suve lõpust kuni praeguseni on õunad pea iga päev mu toidulaual olnud. Neid on külluses igal pool - oma aias, kooliaias, sõprade-tuttavate aedades.. igal sammul käeulatuses. Nii lihtne ongi endale puu alt mööda minnes käed-taskud täis korjata ja oma käikude vahepeal kõht täis süüa :) Midagi ei jää ära viskamiseks alles nagu näiteks banaanikoored seega veel mugavam. Praegusel (juba küll mööduval) õuna-hooajal on nendest järgmise hooajani hea isu täis süüa.

Ananass
Natuke võtab aega koorimise ja lõikamisega, aga ananass on seda väärt :)

Arbuus ja melon
Lusikas kätte ja head isu! Parima maitseelamuse saab neist kevadel ja suvel.

Marjad - maasikad, mustikad, vaarikad, must- ja punasedsõstrad, tikrid jne
Milline lust on maasikapeenra vahel sooja suvepäikese käes istuda ja nautida ilusaid punaseid maasikaid. Või hoopis metsa all magusaid metsmaasikaid. Ükskõik milliseid marju - näiteks istuda soojal murul vaarika- või tikripõõsa all ning päikese paitades neid isu täitumiseni nautida.



Mangod
Mm, minu lemmikud! Lõikan tavaliselt kaks külge mango seemne küljest lahti ja söön sisu väikese lusikaga. Ülejäänud näksin seemne ümbert. Kui on imeline võimalus puuotsast neid haarata, saab isegi ilma söögiriistadeta nautida - valmis mango on hõlpsasti kooritav. Poest toodud küps mango viib oma maitsega juba troopikasse :) Omale meelepäraseks maitseks tuleb leida sobiv sort. Mina eelistan neid, mis on ka pildil näha. Need on alati ka poes pehme koorega ja maitses pole kunagi pettunud; seest on samuti ilusad tumekullased. Värvi järgi mangosid valida ei saa - vaid käega pehmust tunnetades. Näiteks on Rimis väga häid rohelisi värvi mangosid.

Pirnid
Igaüks teab, kui maitsvad pirnid ju on :) Poest ma neid osta, kuid hindan väga kui meil Eestis nende hooaeg on ning siis jääb üle vaid puu alune puhtaks teha.

Ploomid
Sama, mis pirnidega. Tuleb vaid lindudega võidupeale mäng, kes küpse vilja omale saab.

Datlid
Suu hakkab vett jooksma, kui mõtlen datlite peale. Ikkagi kõige magusamad viljad Maa peal, nämmi. Kaasavõttes viskan mõnisada grammi karpi ning söömiseks võtan kahvli otsa. Pehmeid, värskeid datleid pole vaja leotada (ainult loputada kui pakendist võtta), aga kuivatatud datlid vähemalt tunnikeseks likku panna. Nii on kehale parem ning ka süüa lihtsam :) Kõige maitsvamad värsked datlid saab Balti Jaama turult. Drops of heaven!

Hurmaad
Mm hurmaade hooaeg tähendab talve lähenemist.. igatahes on neid imemagusaid ja mahlaseid vilju nii hea kotti pista ning päevatoimetuste pausil süüa. Kõik saab söödud, viskamiseks vaid ots. Väga küpset hurmaad on hea ka koore seest lusikaga süüa - nii ei pea koort ära tarbima. Valmis vili on pehme ja klaasjas; tavaliselt lasen neil enne söömist mõned päevad paberkotis valmida. Samuti olen leidnud "läbipaistvaid" ehk valmis hurmaad Balti Jaama turult.

Tomatid
Kasvuhoones päikese käes valminud tomatid on ise nagu väikesed päikesed peos. Niivõrd mahlased ja magusad! Rohkelt süües saab kõhu ilusti täis. Teaduslikult on tomat puuvili, kuna ta areneb õiest ja sisaldab seemneid. Lihtsalt vähese suhkrusisaldusega. Huvitav teada, eks :)


Porgandid
Peenralt võttes hea näksida. Samuti meeldib mulle porgandite mahlasus, mis tuleb välja, kui peene riiviga köögikombainist neid läbi lasta. Mahla lausa niriseb neist.


Apelsinid
Viil-viilu haaval tunnetades igaühe mahlakust, maitset, tekstuuri.. kuidas kirjeldada seda kellelegi, kes pole apelsini söönud? Mulle meeldib nii mõelda, kuna see paneb rohkem tähelepanu pöörama maitsele. Hindama seda sellisena nagu see on.
Magusamad apelsinid tunneb ära "järelkasvu" järgi - see väike kobar apelsini tipus, milles peidus pisitillu apelsini tuletis.

Mandariinid
Jällegi puuvili, mida on mugav süüa liikumises olles. Eelistan paksu koorega mandariine; nad on hõlpsasti kooritavad.


Ja nii palju, mida veel nautida - mureleid, kirsse, litši vilju, viigimarju, kaktusvilju, kiivisid, papaiasid, viinamarju, granaatõnu, rambutane - nimeta vaid! Kogused on inimeseti erinevad. See oleneb ka vilja suurusest, seega ei saa siin rääkida, kui palju midagi sööma peaks või tohiks. Iga üks tunnetagu oma piire ise :)

Küllus on peidus lihtsuses. Võtta see hõrgutav mango ja tunnetada tema imelist maitset täielikult.. süüa küllastuseni. Lasta vabaks hirm ainuüksi puuvilja ees ja alusetud taldrikureeglid. Ühel toidukorral ei ole vajalik süüa kõike korraga. Kasu sellest kõigest võib olla hoopiski minimaalne või olematu.
Igale toidule vastab oma spetsiifiline maomahl ning on loogiline, et keerukad toidusegud häirivad tõhusat seedimist. "Lihtsas" võileivas juustu ja singiga võib olla juba üle 100 koostisosa - jahu, pärm, sool, suhkur, teravili, piimarasv- ja valk, kalgend, maitseained, toksilised lisaained näiteks sünteetilised naatrium & soodium, toiduvärvid, säilitusained ja nii edasi.. Valguensüüm vajab happelist keskkonda, aga rasva- ja tärkliseensüümide töö on takistatud happelises keskkonnas, kuna vajavad aluselist. Miks inimestele kõike pea peale pöörata meeldib, ei tea.

Mõeldes, kuidas primitiivsed inimesed toitusid, siis leides viljapuu, sõid nad ilmselt sellest kõhu täis vaevamata oma pead toidu huvitamaks tegemisega. Jälgides loomi looduses, söövad nad samuti lihtsakoeliselt - kas üksi või minimaalse kooslusega teiste toitudega.
Niipea kui maitsemeeled harjuvad hellitama tõelist maiku, ei tahagi enam seda kuidagi "täiustada" millegi muuga. Tõeline maitse saab hindamatuks :)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar